Babine

Babine. Babinje. Puerperijum. Em ružno ime za lijep događaj, em postoji mnogo nedoumica oko samog događaja.

Babine znače dvije stvari. Prvo, predstavaljaju period od 6 sedmica nakon porođaja, period oporavka, „sklapanja“, privikavanja, organizovanja. Drugo, babine znače posjetu prijatelja i rođaka, odnosno svih onih koje žele vidjeti vašu bebu.

I eto nedoumice.

Jedna riječ označava dvije suprotnosti. Kako da se oporavite, sklopite, priviknete i organizujete kad su vam u posjeti prijatelji i rođaci? Možete probati ali vjerujte mi na riječ – nemojte. Stari običaji su nalagali da se dijete dođe vidjeti koji dan nakon poroda (ovjde postoje crnske, gorske, makedonske i ine finese) ali to je bilo neko drugo vrijeme. Kad ste stisnule zube i porodile se, stisnite zube i odogodite posjete nestrpljivih prijatelja i rođaka dok se ne oporavite. Čemu gosti dok krvarite (ovo je porodiljski blog i ova riječ je bila neophodna), preznojavate se , vježbate presvlačenje i dojenje bebe, izdajate se, spavate, imate zatvor ili šta je već na rasporedu u tom periodu? Da li vam u tom svemu stvarno trebaju gosti? Da li još razmišljate kako da im to saopštite? Ako ne možete, vjerujem da imate podršku muža. Neka on bude PR vaše nove porodice. Nema posjeta dok big mama ne stane svoje noge. 40 dana služi da niko osim pozvanih ne dolazi pa makar vam mama i njena mama i ostale mame govorile suprotno i obećavale da će strina i tetka doći samo na 10 minuta.

Izborite se za svojiih 40 dana mira, zaslužile ste. Vaš najbliži će svjedno biti uz vas, ostali neće nigdje otići.

Advertisements

4 thoughts on “Babine

  1. E, a nekada su, bar u selu moje kume, stvari bile drugacije kad su babine u pitanju. Iznenadih se kad mi je pričala. Tada se nije dolazilo porodilji u posjetu na kaficu i kolace…nego se dolazilo u ispomoć…priča mi kuma kako se još sjeća kako je njena mama pravila pite i ručkove i nosila komšinicama u babine…išlo se u tih 40 dana da se pomogne porodilji, da joj se odnese da jede, da joj se pospremi po kući, opere veš…šta god već treba. E to je prava svar. Koliko bi nam to značilo tih prvih dana…meni mame da nije bilo pocrkali bi od gladi i neopranih pelena. 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s