Kad vam vire u šerpu…

A-ha! Evo teme za probleme.

Dojenje je nešto čega se onaj sebični, neiskusni, neporađajući dio planete ili gadi ili rastapa od nježnosti. Prizor majke razgolićenih grudi sa djetetom u naručju je nešto toliko prirodno za oba aktera ali ne i za okolinu. I da, sad dolazimo do problema. Okolina. Ko god da čini tu okolinu često zna da zadaje muke novopočenoj majci koja još ne vjeruje da se porodila i koja je pod pritiskom kako da hrani bebu i brine se o njoj.

Šta to okolina govori?

-Je li beba gladna?-

-Kad/koliko je jela?-

-Sigurno je gladna kad toliko plače.-

-Šta se zamaraš sa tim dojenjem (ionako nemaš dovoljno mlijeka).-

-Možda ti je slabo mlijeko-

-Nemaš dovoljno mlijeka.-

…i na kraju, kao šlag na sve, okolina mladoj mami kaže: „Nemoj sve primati k srcu. Nestaće ti mlijeko.“

Ajmo sad redom.

Kako neko tako glupo pitanje može postaviti? U redu ako pitate prekaljenu mamu koja već doji, ali tek porođenu ženu koja dođe kući…nije na mjestu. Sve znamo da ako smo se odlučile za dojenje, beba prvih sedmica uglavnom bude na dojci. Spava, sisa, spava, sisa. Mlijeka na sve strane. Normalno da nije gladna beba.

Kad/koliko je jela? I ovo mi je briljantno pitanje. Što to bilo koga osim majke treba zanimati? Obrazloženje na ovo pitanje se može naći u prethodnom odgovoru.

„Sigurno je gladna kad toliko plače.“ Ovo sam jednom čula od okoline dok sam se vraćala iz šetnje…bilo bi joj bolje (okolini, je l’) da su mi nešto opsovali nego ovakav komentar dali. Možda nisu mislili ništa loše ali…ovo reći. Neoprostivo.

„Šta se zamaraš tim dojenjem?“. Jer  tako želim i tako je majka priroda odredila. Ako ne možete da začepite usta bezobzirnoj okolini ovim sasvim dovoljnim razlozima ovdje imat 76 razloga zašto.  Među ovim razlozima će se ponuditi argument za sledeći komentar. Ne postoji loše mlijeko. Mlijeko je mlijeko, samo nek’ je majčino a da li ga ima dovoljno? Biće, samo se okružite pozitvnim ljudima.

p.s. ako spadate u majke koji iz nekog razloga nisu imale priliku da doje, ne dajte dojiljama da se umisle.  Otme se to nama vrlo lako 😀

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s