Kome treba super mama?

309959_530511896980070_700104115_n

Kad se dobro ismijemo, ako neko  ima i tu potrebu, zapitajmo se koliko puta smo se našle u sličnoj situaciji? Kuvate ručak dok se pere veš i istovremeno pričate djetetu da bi ono ostalo mirno dok mu slobodnom rukom dajete novu zanimaciju, onda trčite da se javite na telefon jer očekujete poziv da biste dogovorile porodični odlazak već negdje , pa … itd. Normalno da vam je poznato.

Zbog čega žene moraju sve da stižu? Vjerovatno zato što to očekuje okolina od njih (a ne daj bože da ne ispunimo njena očekivanja!) ili najgora moguća opcija – jer to žene očekuju same od sebe.

Ne izmišljam ja ništa. Bože sačuvaj! Znam ponekad, ali ovo je živa istina. Rekli su to mnogi pametniji od mene. Čak su to i neki muškarci rekli.

“ Svugdje – od priručnika za podizanje djece do  psihoanalitičke literature – majke i žene su prikazane kao osobe koje nemaju vlastitih želja i potreba, već su tu da bi prepoznavale tuđe.“ I onda malo-pomalo pretvorite se onaj aparat koji će samo ponavaljati kombinaciju rečenica poput ovih:

„Jesi gladan/gladna?“

„Šta ste jeli? Hoćete li sad jesti?“

„Moramo danas …“ (pa neka obaveza),

koje će vas jedno vrijeme možda i činiti srećnim, dok  ne prerastu u drugu kombinaciju:

„Da li mene iko sluša u ovoj kući?“

„Je li iko mene pita jesam li ja jela?“ (Dok držite tepsiju kolača ispred sebe da popunite nezadovljstvo sa bar malo zadovoljstva makar i jako kaloričnog.)

„Koliko puta moram ponoviti…“ (Ovo se odnosi na neku obavezu koju je trebalo uraditi a nije, pa je mati  sama odrađuje glasno negodujući jer nije odrađena), i

na kraju, negdje tamo oko menopauze, a možda i ranije, mati će se pretovoriti u aparat za prikupljanje nalaza jer će njeni dijelovi lagano početi da otkazuju. Štitnjača, hormoni, gojaznost, gušenja i ostali hardware koji će popuštati zbog propusta u software-u.

Dakle, peglanje, prašina, magisterij, sitost i zdravlje svih ukućana, finansije, pokloni za sva moguća dešavanja i okupljanja, ama baš sve – ne mora vas da čeka. Mislim, može, ako baš želite da prikupljate nalaze. Izliječiti se nećete, kladim se. Priznanje, takođe, sumnjam da ćete dobiti a i šta će vam kad ćete već imati nalaze pored sebe. Bolje priznanje vam ne treba.

Advertisements

3 thoughts on “Kome treba super mama?

  1. Povratni ping: Proljetni umor | MamaDara

  2. Povratni ping: Poremećaj zauzetosti | MamaDara

  3. Povratni ping: Savršeno nesavršena | MamaDara

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s