Sretni roditelji

Svaki dan sa svojim djetetom treba da budete nasmijani, da postavite granice baš tamo gdje treba i to odlučnim ali nježnim tonom, da mu pjevate, da se igrate sa njim

Da, ako tablete za smirenje zalijevate nekim energetskim pićem. Ovakav hod po žici ne možete održati i da imate svu moguću pomoć u kući, da ne radite i da imate blag temperament i urođenu mudrost. Roditelji znaju biti nervozni, a nervoza je normalna ako se pojavi s vremena na vrijeme. Raspon emocija (novopečenih i staropečenih) roditelja je prilično širok i brzo se smjenjuje kad dođe novi član u porodicu. To ne znači da će vam trebati par dana da se naviknete i reorganizujete uz pjesmu i smijeh. Trebaće vam puno više i to uz osjećaj bespomoćnosti, gubitka kontrole, možda i bijesa. Pa šta. To je ljudski. Dok god nisu preovlađujuća i dok ne počnu uticati na zdravlje vaše porodice, takva raspoloženja su prirodna. Naročito kod hormonski neuravnoteženih mama. Da bi stvar bila komplikovanija i tata je u istim…istoj peleni 🙂 Ni njemu nije lako ali to može pokazivati na drugi način. I vjerovatno će vam se počesto preklapati „nije nam lako“ periodi koji će se manifestovati kroz potpuno drugačije riječi i  tonalitet. I tu onda dolazi do još jednog konstrukta moderne parapsihologije (to je ona iz časopisa) – ne treba se svađati pred djecom.
Istraživanja kažu da to nije toliko loše pod uslovom da vas djeca vide kako se pomirite.  Djeca vas trebaju vidjeti kako se nakon prepirke i ljubite, kažu neki psiholozi. Vi sad napravite ravnotežu, a ja ću vam samo prenijeti da nervozu i stres umanjuje nekoliko stvari kao što su:

  • ugađanje i briga o sebi (ovim temama se bavila u člancima Žena-gospođa i Žena-gospođa*)
  • očekujte, što Ameri kažu, roller-coster emocija (ako plačete češće nego p.b. ne znači odmah da ste u depresiji)
  • budite spontani (ne volim ovaj izraz jer je paradoksalan ali nemam drugog za sad)
  • spustite standarde (što se tiče kuće, ručka, napredovanja u karijeri bar u vrijeme zahtjevnog perioda kad je beba skroz mala , ako baš ne možete drugačije)
  • izađite iz kuće! (ne budite lijeni, spakujte žgepče i džada u šetnju)
  • prihvatite pomoć ako vam se nudi ili je  tražite ako vam se ne nudi (mada sumnjam 🙂 )
  • njegujte druge odnose osim roditeljskog (prijateljstva, rodbinske veze, odnos prema hobiju)
  • ne zaboravite pravi ugao gledanja – naporni dani neće trajati do vijeka, proći će brzo i vjerovatno ćete ih se sa sjetom sjećati.

…a ako ništa ne pali, onda se malo posvađajte sa mužem, čisto da ostanete u kondiciji 😀

NAPOMENA:
Pošto je danas sve otišlo u krajnosti, pa smo došli i do tog da na fenu piše da se ne treba koristiti dok stojite u kadi sa vodom, tako vam i ja skrećem pažnju da ne mislim da   se treba redovno slati u majčinu pred djecom i dernjati za svaku sitnicu (ne znam koje metode u komunikaciji koristite, ali znam da su ove prilično česte). Dakle, govorim o povremenim svađama i prepirkama bez nasilja, koje ne traju dugo i na kraju završe pomirenjem. Govorim o normalnoj porodici (Bože, ako takva postoji!).

Advertisements

4 thoughts on “Sretni roditelji

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s