10 stvari koje nerviraju ljude prije nego što dobiju sopstvenu djecu

Pogledi na svijet su tu da se mijenjaju. Sigurno se to i vama desilo nakon što ste dobili dijete. Ako nije, onda ste rođeni stari ili (pu, pu, gluho bilo) zanemarujete sopstveno dijete…ili nećete da priznate da sad drugačije razmišljate  🙂

Evo, šta sam čula i saznala šta nervira ljude prije nego što dobiju sopstvenu djecu:

 1.   Djeca sama. Ovo ne mora biti pravilo ali ako se dovoljno dugo ne-roditelj i ne-roditeljka izlože ovom „stimulusu“ vrlo brzo će im se isključiti svi mogući porivi za stvaranje potomstva. Moguće da će roditeljske instinkte  zatomiti alkoholom već isto veče (hemijom protiv hemije).
 2. Roditelji koji pričaji o sirupima i čepićima i ostalim čudima koja skidaju temperaturu. Čepići!? Znate li kako to strašno zvuči prosječnoj, zdravoj osobi bez djece koja roditeljstvo zamišlja uglavnom iz perspektive svog djetinjstva? Užas.
 3. Mame na kafi. Napisala sam i slikovit prikaz mama na kafi. Podnose ih samo druge mame i eventulano neka baka kojoj unuci nisu pojeli živce. Ko voli sa susjednog stola da sluša „ne! nemoj! ostavi!! pa lomnjavu, pa dreku, pa galamu…
 4. Priče o dječijim razvojnim fazama. Hvatanje predmeta, nicanje zuba, vakcinisanje i slične stvari. To je neroditeljskom svijetu toliko strano i daleko kao prosječnoj babi, a bogami i đedu, informatički termini. Apsolutno neinteresatno.
 5. Prazan pogled proizvoljne mame i njene izjave tipa „kako ti se da?“ ili možda „blago tebi“ na vašu priču o izlasku i dobrom provodu. Nakon tog nezainteresovanog pogleda i komentara obično slijedi priča pod br.1 ili br.4.
 6. Pričanje o kućnim obavezama i nabrajanje liste „šta sam uradila“. Ovakve neroditeljski svijet zaobilazi u širokom krugu.
 7. Mantra „nemam vremena“. Roditelji koji sa malim djetetom upadnu u mod „nemam vremena“ često ostanu u njemu i kad to dijete ode iz porodice. To je opet neka druga priča ali svejedno je užasno iritantna.
 8. Imitiranje sopstvenog djeteta koje propričava, prohodava ili već nešto drugo radi. Glupo i nezanimljivo je gledati odraslu osobu kako dječijim glasom govori negu komplikovanu riječ koju je njeno pametno i slatko dijete naučilo. To samo roditelju može biti interesantno.
 9. Razulareni ili druga krajnost, pospani roditelji na žurci ili izlasku. Nekad zanimljivi, vaši prijatelji su se pretvorili u vreće soli sa poluotvorenim očima i izgovorom da su umorni. Kako mogu biti umorni u pola 11?! Druga krajnost je napijanje u roku prvih pola sata žurke jer im je sada tolerancija na alkohol nepostojeća a i nemaju puno vremena.
 10. Na kraju, ali ne manje iritantno, mame sa kolicima – svugdje! U butiku, na sred trotoara, kafanu sam pomenula…barikada za barikadom. Ženo draga, pa nisi jedina, stisni se malo!

A? Priznajte sadašnje mame 🙂 Je l’ bilo nešto od ovog, nekad davno, p.b.

6 thoughts on “10 stvari koje nerviraju ljude prije nego što dobiju sopstvenu djecu

 1. Eh ja bi sada mogla isti takav clanak napisati, samo obrnut 🙂 O mamecem ignorisanju svih onih koji nisu mame i ne rade ovih gore deset nabrojanih stvari 🙂

 2. Povratni ping: U susret Evropi | MamaDara

 3. Povratni ping: 3 stvari koje rade ljudi koji imaju djecu | MamaDara

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s